Semalam aku, suami dan adik-beradik ipar pegi ke rumah njang (mak saudara suamiku) di Rantau Panjang, Kedah...sebenarnyer aktiviti ini tidak dirancang...tetapi disebabkan ketiadaan bekalan air di umah mentuaku......kebetulan plak njang dan pak njang beria-ia mengajak kami.....kami masak dan makan beramai2....kebetulan pula pak njang adalah chef.....mmmm....memang marvellous.....aktiviti seumpama ini boleh mengeratkan hubungan kekeluargaan.....memang seronok.....
suamiku menunjukkan kepakaran memotong daun kunyit....
along....tengok chef ngajar tu...hehe....ayam masak merah...
njang...tengah ambik serai utk nasi tomato...
ayus...tauke ayam panggang...sedapppp...bolehlah order....
kanak2 ribena...adik nur dan afiq...
ayu yang malu....jaga adik anas.....
zie...bakal ibu...
masing2 menuntut ilmu masakan dari pak njang
sibuk...sibuk...
sibuknyer dia....
sentuhan terakhir chef....
Setelah berpenat memasak....inilah juadah-juadah kami....
otak2 versi Kedah...
ayam panggang hasil kerja ayus
ayam masak merah...
air tembikai....air tangan suamiku....boleh tahan....
apa lagi....dok sabor nok make...
pak njang dan njang...ma kasih kerana bersusah-payah....sedappp pak njang dan njang masak.....bila nak buat lagi.....
dah petang.....standby nak balik....
kami.... :-)
4 comments:
potong tembikai dan isi penuh dalam blender+susu pekat 3 sudu = blend guna blender... Jadi jus tembikai... mmg tak cukup sorang minum satu jug... best sgt...try la
mmmm...kira mcm ice blended ke...lain kali yati boleh buat mcm tu plak...bleh rasa kelainan...nyumm...nyumm..nyumm...
sita, leh ke campor tembikai ngan susu... kang kembong perut lak.. hehe...
yati, try dulu... nnt gtau kak anis lak.. hehe
iye ke kalu tembikai campur susu..jadi kembung perut...takutlah nak cuba...
Post a Comment